Met een eenvoudige hulpmiddelen als Google Maps of Open Street Maps (OSM) is het al heel goed mogelijk om een goed gedocumenteerde route langs diverse plekken in je omgeving op te zetten. Er zijn echter ook oplossingen die een veel professioneler aanpak gebruiken en zelfs op maat gemaakte oplossingen bieden. De keuze wordt mede bepaald door het beschikbare budget.
Met behulp van beeldmateriaal, korte filmpjes of geluidsfragmenten is een aantrekkelijk beeld te schetsen voor de fietser of wandelaar. Links naar een of meer websites kunnen voorzien in extra achtergrondmateriaal dat vooraf of naderhand geraadpleegd wordt. Een en ander laat zich ook verder ontwikkelen tot een educatief pakket.
Schermen& kan advies geven bij het ontwikkelen van erfgoed- en historische routes of de plannen hiervoor. Ook kan geholpen worden bij onderzoek naar het benodigde materiaal en de ontwikkeling van de digitale toepassing of de ondersteunende websites.
Een goed voorbeeld is de digitale kaart ‘Sporen van Slavernij in Utrecht’ ontwikkeld in opdracht van Kosmopolis Utrecht. De route is beschikbaar als website en als digitale kaart via Mapping Slavery NL. De route werd ontwikkeld in de aanloop naar de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij in 2013 en ontving in 2021 in overleg met de gemeente Utrecht een uitgebreide update. De rond 50 locaties bevinden zich in de historische binnenstad. Via een vijftal thema’s – bestuurlijk Utrecht, Utrecht en de VOC, de elite en financiële belangen, de kerk en abolitionisten, en tot slot zwarte aanwezigheid – maak je kennis met een aantal markante locaties in en inwoners van Utrecht.